Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Szívünkben élnek2021. március 4. (csütörtök) 12:22

Az Ózdi Kohászati Üzemek acélművében 31 évvel ezelőtt történt tragikus balesetben elhunyt dolgozókra emlékeztek ma a Gyári temetőben. Idén a járványhelyzet miatt azonban a korábbi évektől eltérően, a résztvevők csendes koszorúzással fejezték ki tiszteletüket. A szerencsétlenség 13 áldozatának emlékműve elé Ózd Város Önkormányzata, továbbá politikai pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Szívünkben élnek

Tavaly még harangszó felcsendülésével kezdődött az 1990. március 3-án történt tragédia áldozatainak tiszteletére rendezett esemény. A járványhelyzet miatt azonban idén ezt ilyen formában nem lehetett megszervezni. Ezért az önkormányzat nevében Janiczak Dávid polgármester, Farkas Péter Barnabás alpolgármester, és Kellóné Mezőtúri Márta csendes koszorúzással emlékezett az Ózdi Kohászati Üzemek tizenhárom gyári dolgozójára.

„Ebben a szerencsétlen balesetben sok ózdi fiatal veszítette az életét. Olyan fiatalok, akik előtt állt még az egész élet. A családjuknak is szüksége lett volna rájuk, a városnak is szüksége lett volna rájuk, de ez a baleset elvette őket tőlünk. Bízom abban, hogy az Isten óvja lelküket a továbbiakban is, és megtalálták boldogságukat fent az égiek között. Mi pedig minden évben megemlékezünk róluk, hiszen nekünk hátramaradottaknak az az egy lehetőségünk maradt, hogy soha ne felejtsük el az ő emléküket, és erről a tragédiáról évről-évre megemlékezzünk” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A fiatal áldozatok előtt a város vezetőin kívül a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői is megjelentek ma délelőtt a Gyári temetőben.

„Ez egy sajnálatos, Magyarország egyik legnagyobb tragédiája volt. Úgy érezzük, hogy mint a hagyományok folytatóinak, a Vasas Szakszervezetnek kötelessége minden évben tiszteletét tenni” - nyilatkozta Hajdu Antal, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője.

A nap folyamán az elhunytak szerettei is kilátogattak a temetőbe, hogy virággal, vagy egy-egy mécsessel emlékezzenek a tragikus balesetben elhunyt szeretteik emléke előtt. Farkas Gézáné évente többször is kilátogat ide.

„Fiam Farkas István, huszonnégy éves volt” - mondta Farkas Gézáné.

A délelőtt folyamán a Fidesz-KDNP képviseletében dr. Csuzda Gábor területi képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját. Az Ózdi Lokálpatrióta Kör nevében pedig Hajdu Krisztián tisztelgett a gyár elhunyt dolgozói előtt.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza