Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Márciusi forradalmak 2019. március 19. (kedd) 07:58

Rendhagyó történelemórát tartottak a Múltidéző klub keretein belül az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium történelemtanára a márciusi forradalmakról és nemzetközi hátterükről beszélt hallgatóságának. Az 1848-as év nemcsak hazánk, de több európai ország történetében is hatalmas jelentőséggel bír.

Márciusi forradalmak és nemzetközi hátterük

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény ismét megnyitotta kapuit a történelemre kíváncsi helyiek előtt. A Múltidéző klub legutóbbi állomásán városunk egyik történelemtanára, Molnár Márk várta az érdeklődőket. A téma most nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva a márciusi forradalmak nemzetközi háttere volt. Általános- és középiskolai tanulmányainkból még emlékezhetünk rá, hogy az 1848-as év nemcsak hazánk, de egész Európa történetében fontos szerepet játszott.

„Kristóf keresett meg azzal a szándékkal, hogy tartsunk egy olyan rendhagyó történelemórát március 15-e, az ünnep alkalmából, amely nem kimondottan március 15-e eseményeit mutatja be. Azt azért a legtöbb ember, a történelem iránt érdeklődő közönség többé-kevésbé ismeri. Hanem mutassuk be a forradalom nemzetközi hátterét. Mutassuk be, hogy milyen események történtek a pesti forradalommal egy időben Párizsban, Palermóban, Berlinben vagy éppen Bécsben” - mondta Molnár Márk, történelemtanár.

Az európai hatalmak között érdekellentétek és különbségek uralkodtak akkoriban, illetve gazdasági válság is sújtotta a térséget, amely átterjedt az iparra is. Kiderült, hogy az első forradalom januárban robbant ki Palermóban, majd kikiáltották Szicília függetlenségét. A forradalmi megmozdulások szinte az egész kontinensen éreztették hatásukat.

„Legfőképpen arra törekszünk, hogy nemcsak a diákoknak, de a szülőknek és a szépkorúaknak is tartalmas, rendhagyó órákat biztosítsunk. Természetesen nemcsak történelemből, de kémiából, fizikából, technikatörténetből is, hogy megmutassuk a város számára, hogy rendkívül jó szakoktatók vannak itt helyben” - nyilatkozta Kelemen Kristóf, muzeológus.

Az érdeklődők a Múltidéző klub keretein belül legközelebb dr. Paládi-Kovács Attilával találkozhatnak. Az ózdi származású etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az 1960-as évek munkás-paraszti életmódját mutatja majd be.

forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza