Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Kalandozás2018. július 18. (szerda) 10:02

Nyári táborban ismerkedhetnek a gyerekek az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkkal. A fiatalok öt nap alatt rengeteg tudással gazdagodnak az intézmény kínálta lehetőségek révén. A régészhomokozótól a barlangrajzok elkészítéséig, a nemezeléstől a kirándulásig számos program színesíti a kikapcsolódást jelentő szűk egy hetet.

Maximális létszámmal indult el az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark nyári napközis tábora. A gyerekek július 16-tól 20-ig, azaz öt napon keresztül ismerkedhetnek az intézmény tárlataival, ezekhez kapcsolódva a múzeum dolgozói minden napot egy-egy téma köré építettek fel. Tegnap a régészeté volt a főszerep. A fiatalok megtudhatták, mi a régészek feladata, a régészhomokozóban ásatást is végezhettek, később pedig barlangrajzokat készítettek. Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus elmondta a gyerekeknek, hogy az ősemberek milyen technikákkal és színekkel dolgoztak: igaz a táborozók ecsettel, de ugyanolyan színek felhasználásával festették meg saját barlangrajzaikat.

„A kőfestés is nagyon tetszett, meg ahogy lerajzoltuk amit találtunk, az is nagyon jó volt. Amit külön ki tudnék választani, mert annyira jó volt, olyan nincs, mert minden nagyon szuper volt” - nyilatkozta Jászai Darina.

„Nagyon jól érzem magam itt és sokat tanultunk” - mondta Bodnár Eszter.

Ma többek között a nemezelés technikáját sajátították el. A gyapjú rengeteg dolog elkészítésére alkalmas, a gyerekek most pillangókat hoztak létre a színes birkaszőrből. Akadt olyan is, akinek már nem volt újdonság ez az eljárás.

„Már csináltam ilyet, csak akkor kisebb voltam, és a felét anya csinálta meg” - fogalmazott Közantal Elvira.

„Szappanos vízzel bevizezem a papírt, utána rétegesen rátesszük a gyapjút, utána újra szappanos víz kell, és elsimogatjuk” - mondta Hugyina Márk.

Az intézmény dolgozói szerint fontos, hogy a gyerekek már fiatalon megismerkedjenek a régebbi korok technikáival, megtudják, hogyan éltek őseink. Ebben nyújt segítséget ez a tábor.

„Egyrészt egy óriási nagy kaland, másrészt, ami nem kötelező, az úgy ragad rájuk, hogy vissza se lehet tartani az ismereteket. Fantasztikus, hogy mennyire nyitottak és mennyire érdeklődőek a gyerekek. Ha nincsenek ezzel teljesen tisztában, de rengeteg ismerethez jutnak most ezzel hozzá, amit aztán a következő tanévben valószínűleg jól fognak tudni kamatoztatni” - fogalmazott Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

Holnap a sport kerül a középpontba, játékos versenyek várják a gyerekeket, illetve similabdát is készítenek. Csütörtökön Aggtelekre látogatnak el, pénteken pedig Ózd nevezetes épületeit nézik meg, majd ezek lerajzolásával zárul a nyári tábor.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza