Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 

 

GYÁRTÖRTÉNETI EMLÉKPARK

Kohászati gépek, berendezések és szállítójárművek szabadtéri kiállítása látható.

Gyors-drótsori hengerállvány II. pár
Az 1914-ben üzembehelyezett 11 állványos gyors-drótsorozat egyik hengerállványa, amelyet a Breuer – Schumacher Művek készített. Üzembe helyezése idején Közép-Európa egyik legkorszerűbb berendezése volt.

Gyors-drótsori hengerállvány VII. pár
A Breuer – Schumacher Művek által készített, 1914-ben üzembehelyezett egy tengelyvonalban telepített 11 állványpárból álló gyors-drótsor egyik állványpárja, hengerlő állványa látható.

Schwarz- Bauer rendszerű desintegrátor /kohó gáztisztító/
A desintegrátor 1912-ben lett az ózdi kohóműben üzembe állítva, kohógáz tisztítás céljából. Korszerűtlenné válása folytán 1969-ben leállítást nyert.

Csikófejes görgők
A csikófejes görgőmezőn történt az Ózdi Kohászati Üzemek lemezkikészítő üzemrészében a kihengerelt lemeztáblák kézi erővel való mozgatása, a széleket és végeket levágó ollók között. A csikófejes görgők a Durvahengerműben 1920-tól 1970-ig működtek.

Gépszoborpark

 

Worthington szivattyú
3 db Worthington szivattyút telepítettek az 1895-ben üzembehelyezett gyári kazánházba. Korszerűtlenné válásuk miatt 1969-ben lettek leállítva.

Kerpely-rendszerű gázfejlesztő generátor
1904-ben az ózdi gyárban készült berendezés az ekkoriban telepített és fokozatosan 38 egységre fejlesztett generátor-gázüzem egyik termelő egysége volt. A gyárban lévő kemencéket 1967-ig az Ózd környéki barnakőszénből előállított generátorgázzal fűtötték.

Tosi gőzgép és Ganz dinamó
A gőzgépet Franco Tosi és Társa/Legnano, Olaszország/ gyártotta 1890 körül. A durvahengermű építésekor 1894-ben került Ózdra 3 db ilyen gőzgép, melyek eredetileg gőzhajók hajtására készültek, tehát gyorsjáratúak voltak, ennek folytán nagyon jól megfeleltek áramtermelésre is. A gépeket korszerűtlenné válásuk következtében 1954-ben leállították

Hengeresztergapad
A Kieskovai Hengerműben készült 1867-ben. A forrasztóműi, majd a finomhengerműi hengerek megmunkálását végezték rajta. Mechanikus közlőműről történt a meghajtása. Ózdon 1870-től 1970-ig volt üzemben.

Körasztalú vésőgép
Az 1891-ben, Gutjarkov és Müller Gépgyárban készült gép 1892-ben lett üzembe helyezve, a gyár központi karbantartó műhelyében. Mint korszerűtlen gépet,1970-ben leállították.

Vissza>>