Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Hulladékgyűjtés, növények és csillagkép – túlélőtábor zajlik az ÓMÉK-Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban2022. augusztus 8. (hétfő) 13:09

Ismeretterjesztő táborban vehetnek részt a gyerekek a múzeumban. Hallhatnak a szelektív hulladékgyűjtésről, emellett növényekkel és csillagképekkel is ismerkedhetnek.

Tábor 

Az erdei állatokról és különböző növényekről is hallhatnak a fiatalok abban a táborban, ami az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban zajlik. Az életrevaló túlélőtábor eleink régi ismeretére támaszkodik. A gyermekek ismerkedhetnek azzal, hogy hogyan lehet biztonsággal életben maradni vészhelyzet esetén az erdőben vagy akár városi környezetben is. Megismerhették a tizenkét alapgyógynövényt is, ami jótékony hatással van a szervezetükre. Ezekről kaptak olyan írásos emléket, amit hazavihettek és a tábor után is felhasználhatják majd.

„Az első napon az erdő élővilágával foglalkoztunk, az állatokkal. Kiemelten a nagyragadozókkal, a csúcsragadozókkal. Felismertük a nyomaikat, megtanultuk, hogy hogyan néznek ki. Ezeket a nyomokat majd fel is kell ismerniük egy akadályversenyen. Tanultunk az életmódjukról is. Hogy hogyan lehet elkerülni a velük való találkozást, illetve hogy mit csináljunk, ha mégis szembetalálkozunk velük. Beszélgettünk a csillagképekről is. Gyógynövényekkel is foglalkozunk. Megvizsgálhatták és meg is kóstolhatták a szárított és az eredeti cserepes változatokat is” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

Kétfajta társasjátékot próbálhattak ki a gyerekek. A tábor keretein belül ismerkedhettek a résztvevők a szelektív szemétgyűjtéssel. Különböző hulladékot ábrázoló lapokat horgászhattak, amiket aztán a megfelelő csoportba kellett helyezniük attól függően, hogy zöld-, veszélyes-, vagy éppen vegyes hulladék került a horgászbot végére.

„Nagyon tetszett. Társasjátékoztunk és pecáztunk” - mondta Csikai Nóra.

„Nagyon jó, nekem mindig tetszeni szokott a tábor. Hétfőn a lábnyomokkal és a vadállatokkal foglalkoztunk, kedden a gyógynövényekkel és sátrat is építettünk” - nyilatkozta Horváth Szófia.

„Nekem nagyon tetszett. Ez a második táborom itt. Az ajándéknak is nagyon örülök, amit kaptam. Mindig fogok jönni ilyen táborba” - fogalmazott Horváth Veronika.

A nap ezzel még nem ért véget. A következő foglalkozás is a hulladékgyűjtéshez kapcsolódott. Olyan tárgyakból készítettek használati eszközöket, amelyek szemétnek látszódnak, viszont mégsem azok. Így ásványvizes flakonból játékot, gyufásdobozból pedig kicsi tárolóedényt gyártottak. A cél az, hogy a fiatalok ismeretét és készségeit olyan mértékben fejlesszék, melyeket az életük további részében is hasznosíthatnak majd.

Forrás: www.ozd.hu

Galléria>>

Twitter
Vissza