Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Játékosan készültek a húsvétra a diákok2022. április 14. (csütörtök) 11:04

Húsvétváró napot rendeztek a múzeumban. Népi játékok, ügyességi feladatok, nyuszisimogató és kézműves vásár várta a Vasvár Úti Általános Iskola diákjaiból álló csoportot.

húsvét

Ismeretterjesztő előadással kezdődött a húsvétváró program az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A diákcsoport a Vasvár Úti Általános Iskolából érkezett. Ez az alkalom egyébként az Ózdi Városüzemeltető Intézménnyel közreműködve jött létre, ugyanis kézműves vásárral és egy mini állatsimogatóval járultak hozzá a naphoz. Az volt a cél, hogy a húsvéti hangulat még kézzelfoghatóbb legyen.

„Későbbiekben is tervezzük majd, a mai nap sikerén felbuzdulva, hogy az ÓVI-val közösen programokat valósítsunk meg. Ez mindig látogatói, illetve múzeumpedagógiai célt fog szolgálni. A szabadidő kultúra eltöltését, azok a lehetőségek, amelyekkel ők rendelkeznek - az élő állat, a környezet, természet bemutatása, illetve a kézműves, helyben előállított, ózdi termékeknek a megismertetése – a mi részünkről pedig az a történeti, néprajzi tudásanyag, amelyet kollégáinkkal közösen fogunk egy egésszé összeállítani” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumi ágazatvezetője.

A benti programot felváltotta a népi játszótér, amelyet az intézmény dolgozói az udvaron alakítottak ki. A gyerekek örömmel vették ki a részüket a különböző állomásokon rájuk váró feladatokból. Kirakóztak, horgásztak, kipróbálták a lengő tekét, aszfaltkrétával rajzoltak, de a legnagyobb érdeklődést a nyulak váltották ki. Az ünnepkörhöz kapcsolódó állatokat az ÓVI munkatársai szállították el a múzeumba.

„Mint múzeum, mi fontosnak tartjuk, hogy nemcsak az alapkiállításunkhoz kötődő múzeumpedagógiai foglalkozásokat valósítsunk meg, hanem a néphagyományokat, a népi értékeket fontos feladatnak érezzük megőrizni. Mivel van néprajzi kiállításunk is, könnyű dolgunk van, mert emiatt szervesen kötődhet a múzeumhoz ez az egész témakör, de egyébként is nagyon fontos úgy gondolom minden pedagógusnak és minden kulturális intézménynek, hogy a gyerekek identitástudatát erősítsék a néphagyományok és a néprajzi értékeink megőrzésében” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa.

A délelőtt folyamán önfeledten játszottak a gyerekek. Mindenki kipróbált minden állomást. Volt olyan része is a pályának, amelyhez sorban álltak, olyan jól szórakoztak.

„Múlt héten voltunk már egy foglalkozáson itt a múzeumban a gyerekekkel. Nagyon tetszett nekik és akkor mondták, hogy lesz ez a lehetőség, egy húsvéti foglalkozás. Úgy gondolom egyrészt megismerkednek a húsvéti hagyományokkal, másrészt így a szünet előtt egy kis lazítás nekik sem árt” - fogalmazott Darabos Erika, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Mindenki megtalálta a neki kedvező elfoglaltságot. A foglalkozás tojásvadászattal és kézműveskedéssel zárult. A fiatalok egyébként nem tértek haza üres kézzel, ugyanis kaptak egy-egy kézműves tojást, amelyet az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai készítettek.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza