Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Fokozott érdeklődés2022. január 13. (csütörtök) 14:39

Év eleje óta már több diákcsoport is megtekintette a LégÓzd kiállítási tárgyait, az érdeklődés pedig azóta is folyamatos. Az itt szerzett ismeretek jól kiegészíthetik az iskolában tanultakat.

Légózd

Az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai látogattak a LégÓzd-ba kora délután, hogy megtekintsék annak relikviáit. A fiatalok megosztva járták be a létesítményt. Így az egyik csoport elsőként az úgynevezett urbex részbe léphetett be, ahol az Ózdi Muzeális Gyűjtemény egyik munkatársa kalauzolta őket. A terület ugyan nem esett át felújításon, ám a légoltalmi pincék hangulatát ez tudja igazán visszaadni. Mindeközben az osztály másik fele a toronyház alatti részbe ment be, szintén vezetéssel.

„Nekem nagyon tetszett ez az egész kiállítás, azon belül is a kórház része tetszett a legjobban. Szerintem az volt a legizgalmasabb” - nyilatkozta Kacsmarik Balázs, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.

Az állandó kiállítást a decemberi, ünnepélyes megnyitó alkalmával láthatta először a közönség, akik a honi polgárvédelem történetéből láthattak részleteket. Az objektumba év eleje óta, előzetes bejelentkezést követően léphetnek be az érdeklődők, hogy minderről képet kaphassanak. A JAG diákjaiból álló csoportok természetesen a létesítmény mindkét részét megtekintették.

„Szerintem nagyon érdekes, illetve izgalmas ezt az egészet látni, hogy mi is volt régebben, és hogyan mentek a dolgok. Őszintén bevallom, kicsit nyomasztó a dolog. Főleg, ha belegondolok, hogy régebben nem csak kiállításként mutatták be ezeket, hanem a való életben használták őket, és szükség volt ezekre, de szerintem nagyon jó” - mondta Varró Kitti, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákja.  

Ugyan még alig telt el néhány nap év eleje óta, az érdeklődés már így is jelentős a LégÓzd iránt. Ennek köszönhetően folyamatosan futnak be a megkeresések az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársaihoz tárlatvezetéssel kapcsolatban. Ezek egyelőre nagyrészt helyből érkeznek, ám ezen a héten Győrből is idelátogat egy család.

„Pozitív meglepetésként szolgált számunkra, hogy januárban már ilyen szép számmal jelentkeztek be csoportok, hiszen általában a múzeum műfajában ezt egy kicsit holtidőszaknak szoktuk tekinteni. Az iskolások ugyanis ilyenkor inkább a félévi tanulmányok sikeres letételével foglalkoznak. Ilyenkor pedig egy kicsit visszább esik a látogatottság. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy nagyon szép számmal jönnek hozzánk az érdeklődők” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A LégÓzd-ban folyamatosan zajlanak a munkálatok, hiszen a jelenlegi tárlat csak egy része annak, amely a tervek szerint tavasszal készülhet el véglegesen. Addig azonban sok látogatót várnak a múzeum munkatársai. Jövő hétre például közel száz fő jelezte részvételi szándékát.

Forrás: www.ozd.hu

További fotók>>

Videó>>

Twitter
Vissza