Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Segítő szándék2021. július 21. (szerda) 08:38

Huszonöt hátrányos helyzetű fiatal látogatta meg az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkot ma délelőtt. A Tumenca-Veletek Egyesület célkitűzése, hogy a Hétes-telepi gyerekekkel megismertessék a helyi kulturális intézményeket, és segítsék őket a társadalmi beilleszkedésben.

Tumenca-Veletek Egyesület

Ismét gyermekzsivajtól volt hangos az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A Tumenca-Veletek Egyesület egy olyan programsorozatot valósít meg, amelynek keretében egy hónap alatt megismertetik a hátrányos helyzetű fiatalokkal a Digitális Erőművet és a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot is. Berki Rita, a szervezet helyi aktivistája szerint örömteli, hogy ilyen szeretettel fogadták őket az intézmények.

„Egy szegregátumban élünk a Hétes-telepen. A sok roma gyerek legtöbbje még nem volt múzeumban. A Tumenca-Veletek Egyesület segítségével Somi Judit közreműködésével szerveztünk ilyet. Egy hónapon keresztül huszonötösével hordtuk be a gyerekeket, ez már a negyedik állomás. A cél, hogy ők is láthassák, és megismerhessék a múzeum minden részét. Ne legyen az, hogy amiért romák vagyunk, a gyerekek ki vannak taszítva. Nem látták még korábban a látnivalókat, és így megismertetjük velük lépésről-lépésre” - emelte ki Berki Rita, a Tumenca-Veletek Egyesület aktivistája.

A csoport több állandó kiállítást is megtekintett. Ennek megfelelően megismerkedhettek az egykor itt élő emberek mindennapi használati tárgyaival, munkaeszközeivel és életmódjukkal is. Bartók Gábor vezetésével így testközelből figyelhették meg a történelmileg fontos mozzanatokat.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék, hogy milyen volt Ózd város múltja. Milyen a jelene és jövője. Milyen időszaki kiállítások vannak, amikkel nagyon sok színes dolgot tapasztalhatnak meg. Bővíteni tudják a látásmódjukat, és egy tartalmas napot tudnak eltölteni a nyári szünidő alatt” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.
 
A fiatalok nagyon élvezték a programot és a jövőben szeretnének még ide visszatérni. A tervek szerint azok, akik végig jól viselkedtek, augusztusban egy olyan kiránduláson is részt vehetnek majd, ahol az állatok világával ismerkedhetnek meg. A Miskolci Állatkertbe tehetnek látogatást.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza