Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Méltó helyen2021. május 27. (csütörtök) 10:24

Az ózdi múzeumba kerül Komár László Béla zongorája. A nemrégiben elhunyt kohómérnök több évtizeden át hivatásos zongoristaként is tevékenykedett. A Bécsben gyártott, közel 100 éves billentyűs hangszert a 2019-ben elhunyt idős úr örököse a városnak ajánlotta fel. Így az az Ózdi Muzeális Gyűjteményben kiállított tárgyak állományát gyarapítja majd.

Komár László Béla zongorája

Komár László neve nem csak az ózdi gyárhoz, hanem az örökzöld melódiákhoz is kapcsolódik. Az Ózdi Acélműben kohómérnökként dolgozó férfit városunk zenei életének meghatározó alakjaként is ismerték. Egyik kedvelt törzshelye pedig az egykori Gyöngyszem Presszó volt, ahol virtuóz játékával számos alkalommal örvendeztette meg a közönséget. Laci bácsi 2019-ben hunyt el. Hagyatékának pedig az a zongora is részét képezi, amelyet hamarosan az ózdiak is megtekinthetnek majd.

„Nemrégiben a polgármester úrnak írt levelet az örököse, aki felajánlotta a város számára a mögöttem látható zongorát, természetesen rögtön intézkedtem, és szóltam az Ózdi Művelődési Intézmény megbízott vezetőjének, hogy a múzeumban lesz a helye ennek a zongorának. Természetesen a kollégák is nagyon örültek ennek a lehetőségnek, így most sikerül is átszállítani ide, vélhetően végleges helyére” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A zongora ugyan működőképes, ám bizonyos karbantartási, felújítási munkálatokat mindenképpen el kell rajta végezniük a szakembereknek. Emellett bekerül a múzeumi nyilvántartásokba, valamint részletes leírást is készítenek róla.

„Hasznos információkat gyűjtünk össze mindarról, hogy ki és mikor adományozta a múzeumnak, illetve hogy milyen állapotban került ide. Ezen kívül magáról a tárgyról is gyűjtünk információkat, például hogy mikor és hogyan készítették, hol használták. Tehát minél több információt szeretnénk először összegyűjteni, ami fontos a mi számunkra is, illetve majd a kutatók számára is át tudjuk adni ezt” - nyilatkozta Ábelné Visnovszky Erzsébet, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény műtárgyvédelmi szakembere, gyűjteménykezelője.

A hangszeren kívül az örökös egyéb emlékeket is felajánlott a városnak. Így két váza, egy festmény, és egy csörgődob is a múzeum állományát gyarapítja majd. Az itt dolgozó szakemberek természetesen nem csak ezeket, hanem Komár László életét és munkásságát is szeretnék bemutatni a közönségnek. Az állagmegóvással és az adminisztrációval kapcsolatos feladatokat előreláthatólag a nyáron végzik el. Így a zongorát és a dísztárgyakat a tervek szerint ősztől tekinthetik meg az idelátogatók.

Forrás: www.ozd.hu

66_0_t 66_1_t 66_2_t 66_3_t
66_4_t 66_5_t 66_6_t 66_7_t
66_8_t
Twitter
Vissza