Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Régi emlékek2021. január 28. (csütörtök) 08:32

Állagvédelmi szempont alapján újulhatnak meg a Gyártörténeti Emlékpark műtárgyai. A skanzenben található gépek, szerkezetek 2016 nyara óta látogathatók. A régi, rozsdásodó, időjárás által megviselt gépeket a Kubinyi Ágoston pályázatnak köszönhetően hamarosan letisztítják, rozsdátlanítják, majd speciális alapozóval és festékkel látják el.

Gyártörténeti Emlékpark

2015 nyarán kezdték el a város több pontján található műtárgyak átszállítását a Gyártörténeti Emlékparkba. Az egykori gyáripar szellemiségét tükröző közösségi teret 2016-ban adták át a nagyközönség számára. Azóta a régi, rozsdásodó gépeket az időjárás is megviselte. Most azonban a Kubinyi Ágoston pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhatnak.

„Megírtuk a 2019. évi pályázatot a Gyártörténeti Emlékparkban található műtárgyak, gépszobrok felújítása céljából. 2019-ben nem sikerült valamilyen oknál fogva, de nem adtuk fel, és 2020-ban újra megpályáztuk, és most sikerült. Kétmillió forint összeget nyertünk erre a felújításra. Állagvédelmi szempontból fog remélhetőleg ebben az évben megújulni, és már végre a Gyártörténeti Emlékpark műtárgyai is szépek lesznek” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.  

Az emlékparkban a gyártörténeti műtárgyak között található többek közt fúró- és aprítógép, kisebb munkagépek, és egy komplett hengersor is. Ezeket a felújítás során letisztítják, eltávolítják a rozsdát, majd speciális alapozóval és festékkel látják el.

Tavalyelőtt ugyancsak a Kubinyi Ágoston pályázatnak köszönhetően újulhatott meg a múzeum udvarán található mozdony és a hozzá tartozó szerkocsik is. A rekonstrukciónak köszönhetően a szerkezet azóta szinte az eredeti állapotot tükrözi vissza a látogatók számára.

Oláh Zsolt, a Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője elmondta, hogy a felújítástól függetlenül folyamatosan törekednek arra, hogy a skanzen újabb műtárgyakkal gyarapodjon. Aki kíváncsi a kiállított gépekre, szerkezetekre, nyitvatartási időben tudja megtekinteni azokat.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza