Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Különleges gyűjtemény2020. december 21. (hétfő) 11:32

Megérkeztek városunkba az Ív úti légópince leendő kiállítási tárgyai. A relikviák egy soproni magángyűjtőtől származnak, és jelenleg az Ózdi Muzeális Gyűjtemény épületében találhatóak. Innen leltárba vételük és tematizálásuk után kerülhetnek végleges helyükre. Az eszköztár több olyan elemet is tartalmaz, amelyek országos viszonylatban is egyedülállónak számítanak.

Különleges gyűjtemény

Farkas Péter Barnabás, kultúráért felelős alpolgármesterként fogja össze a légópince projektet. Számos tárgyat magában foglal az a gyűjtemény, amely a napokban érkezett Sopronból. A polgári védelemmel, illetve a légoltalommal kapcsolatos eszközök felkutatásának gondolata azonban nem most, hanem már évekkel korábban megfogalmazódott. A közelmúltban megújult Ív úti légópincében méltó helyre kerülhetnek a régmúlt idők emlékei.

„Az Ózdi Katasztrófavédelem alparancsnok asszonya, Albert Mariann jelezte, hogy van egy magángyűjtő, aki szeretne megválni az évek során összegyűjtött komplex gyűjteményétől. Ez azért nagyon fontos, és azért örülünk nagyon, hogy ide került Ózdra, hiszen önmagában egy kimagasló, egy jelentős gyűjtemény a maga komplexitásában, a maga eredetiségében. Túlnyomó részt működőképes műszerekkel, azoknak a leirataival kaptuk meg ezt az állományt, amely az alapvető törzsét fogja jelenteni az ózdi Ív úti légoltalmi pincében kiállított műtárgyaknak” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A gyűjteménynek persze számos egyéb eleme is van. Így különféle híradástechnikai-, és orvosi eszközök, sugárzás- és légsebességmérő műszerek, maszkok, álarcok, de oktatási anyagok, diafilmek és tájékoztató plakátok is részét képezik. Ezen kívül érkezett még két darab hordozható újszülöttmentő készülék is, amelyek országos viszonylatban is igazi kuriózumnak számítanak. Ám ebbe a körbe tartozik a már korábban említett légoltalmi sziréna is. A relikviák kiállítását több munkafolyamat is megelőzi, amelyben egy szakmai team vesz részt.

„Első és legfontosabb feladatunk az lesz, hogy ezek a tárgyak minél előbb bekerüljenek a múzeum gyűjteményébe, ami azt jelenti, hogy részletes leírást fogunk készíteni minden egyes műtárgyról. Utána leltárba vesszük, majd pedig átkerülnek az újonnan felújított légópincébe” - nyilatkozta Ábelné Visnovszky Erzsébet, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény gyűjteménykezelője, műtárgyvédelmi szakember.

A gyűjtemény iránt nagy volt az érdeklődés, hiszen az ország több pontjáról is tettek ajánlatot a relikviákra. Ezek között a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is szerepelt. Az újonnan kialakított tárlatot a későbbiekben kórházi eszközökkel is szeretnék majd bővíteni. Az Ív úti légópincerendszerben helyet kap majd egy interaktív foglalkoztató rész, továbbá egy szabadulószoba is. A tervek szerint tavaszra készül el a kiállítás, így ekkorra válik elérhetővé a közönség számára is.

Forrás: ww.ozd.hu

60_0_t 60_1_t 60_2_t 60_3_t
60_4_t 60_5_t 60_6_t 60_7_t
60_8_t
Twitter
Vissza