Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Világháborús emlékek2020. október 1. (csütörtök) 08:15

Már szortírozzák az Ív úti légópincébe kerülő tárgyakat az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársai. Az emlékek között számtalan, a polgári védelemhez kapcsolódó relikvia található, többek között információs táblák, rengeteg szájmaszk vagy gumicsizma. A tervek szerint novemberben kezdik berendezni a légót.

Polgárvédelmi kiállítás

Egy interaktív táblát is kiállítanak majd az Ív úti légópincében, ha elkészül. De ezen kívül számtalan más tárgy is tisztítás, szortírozás alatt áll az egyik ózdi intézmény pincéjében. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény munkatársai jelenleg ezt a gyűjteményt válogatják, valószínűleg jó része bekerül majd a tárlatba.

„A polgárvédelmi gyűjtemény több évvel ezelőtt került a múzeum állományába, eddig a múzeum épületében őriztük ezeket a tárgyakat és dokumentumokat. Most átkerült erre a helyre, ahol megkezdődik a dokumentumok, illetve tárgyak különválogatása, szelektálása, és próbáljuk olyan állapotba hozni őket, hogy kiállíthatóak legyenek” - nyilatkozta Ábelné Visnovszky Erzsébet, műtárgyvédelmi asszisztens.

A polgári védelemhez kapcsolódó emlékek eredetileg is légópincékből származnak. Közöttük szerepelnek például információs táblák egyebek mellett a sebesültek ellátásához kapcsolódóan, de van itt több láda – vélhetően még nem használt – gázálarc, eredeti csomagolású papucs vagy gumicsizma is.

„Maga a gyűjtemény már ott van nálunk sok-sok éve, 5-6 éve, és az összeírása már akkor megtörtént. Mindenről részletes listánk van, úgyhogy tervezgetni elméletben már tudtunk, de a múzeumban nem volt adott a terület, hogy ezt így szépen kipakoljuk, átlássuk a dolgokat, úgyhogy ez majd most derül ki, de folyamatosan dolgoztunk ezen a légó kiállításon, az ötleten, a terveken már régóta dolgozunk” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény intézményvezetője.

Az átválogatott gyűjtemény a felújítás alatt álló Ív úti légópincébe kerül majd. A tervek szerint az emlékekkel novemberben kezdik majd el berendezni a folyosórendszert.

Galéria>>

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza