Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Gyárisok voltunk...2019. szeptember 30. (hétfő) 09:49

Osztályfőnöki óra, kiállításmegnyitó és zenélő múzeumkert is színesítette a Gyárisok voltunk elnevezésű eseményt az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Az egykor Gyári Iskolaként működő épületben azok találkoztak, akik még ezen falak között tanultak írni-olvasni: rég nem látott ismerősök emlékeztek életük egy meghatározó korszakára.

Gyárisok voltunk

Egyetlen szék nem maradt szabadon az Ózdi Muzeális Gyűjteményben pénteken délután. Osztályfőnöki órát tartottak, méghozzá azoknak, akik egykor ezek között a falak között tanultak. A most múzeumnak helyet adó épület ugyanis közel száz évig iskolaként működött. A katedrán két tanár: Braun József és Gál Zoltán köszöntötte a régi diákokat. Sokan meséltek élményeikről, hogy milyen volt a Gyári Iskolába járni. Hazalátogatott többek között Stefanek Gertrúd világbajnok tőrvívó és Kálnay Adél József Attila-díjas költő, író is.

„Én ezekkel a fiúkkal-lányokkal együtt nőttem föl, itt mindenki ismert mindenkit. Szóval azért mondom mindig azt, amikor bárhonnan utazom haza, hogy nekem a haza, az Ózdot jelenti. Annak ellenére, hogy több mint negyven éve már Budapesten élek, valahogy ezek az alapok azok, amik engem mindig is meghatároztak, és mindig is lényegesnek tartottam azt elmondani, hogy én innen származom” - hangsúlyozta Stefanek Gertrúd, világbajnok tőrvívó.

„Egyrészt nagyon felkavaró, katartikus élmény volt. Én azért járok Ózdra elég gyakran, mert anyósom itt él, de valamiért elkerültem ezt a környéket, nem tudom, hogy mi volt az oka. Most, hogy ide érkeztem, nekem is ugyanúgy, ahogy a Gréti mondta, pillanatok alatt a gyárkémények kezdtek hiányozni” - fogalmazott Kálnay Adél, József Attila-díjas költő, író.

A Gyárisok voltunk elnevezésű esemény nem csak a találkozásról szólt. Megnyitottak egy időszaki kiállítást is, amely a Gyári Iskolához köthető tárgyakból, fényképekből, tablókból állt. Ehhez azoknak a segítségére is szükség volt, akik még ide jártak.

„Az az igazság, hogy volt bennünk egy kicsi félelem, ezt el is mondtam a felhívás idején. Egy időszaki kiállítást úgy létrehozni, hogy majd várjuk az anyagot, az egy kicsit nehezebb, de nagyon pozitívan sült el a dolog, azt kell mondjam. Talán látható a kiállításból is. Nagyon sokan jelentkeztek, nagyon sok fotót kaptunk. Egy komplett tablókiállítás is készülhetett belőle. Készítettünk egy iskolatörténeti kiállítást, és szerencsére tárgyak is érkeztek, olyanok, amik mindenképpen emelik a kiállítás a színvonalát, úgyhogy nagyon-nagyon pozitívan jöttünk ki ebből a dologból” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

A rendezvény ötlete Pappné Szalka Magdolnától ered, aki az alsó tagozatot Sajóvárkonyon, míg a felsőt már itt, a Gyári Iskolában végezte el.

„Mai napig mítosz, azt gondolom, a Gyári Iskola, úgyhogy a Gyárisok voltunk találkozója tulajdonképpen régi vágyammá-vágyunkká vált, most már mondhatom. Hiszen amikor a kollégákkal megosztottam ezt a gondolatot, akkor ők abszolút ujjongva fogadták, és teljes erőbedobással dolgoztak azon, hogy a minket most körülvevő fotók és egyéb dokumentumok bekerülhessenek, plénum, nagyközönség elé tárhassuk őket” - mondta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Végül Majoros Pisti és barátai zenéltek a múzeum kertjében, jó hangulatot teremtve az emlékek megosztásához, az azóta eltelt évek megbeszéléséhez. A nagy sikerre való tekintettel úgy néz ki, lesz még folytatás.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza