Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Emlék az óvodának 2019. szeptember 19. (csütörtök) 08:06

Az Ózdi Muzeális Gyűjteménybe vitték át az egykori Úttörő úti Napközis Óvoda emlékére állított márványtáblát. Az intézmény utolsó vezetőjének régi vágya volt, hogy az emléktábla méltó helyre kerüljön. A tárgyra egyelőre restaurálás vár, hiszen az idők során megrepedt, valamint a kivésett betűk festése is megfakult.

A most Átmeneti Szállásként, korábban azonban az Úttörő úti Napközis Óvodaként számon tartott intézmény falán a város legrégibb óvodájának emléket állító márványtáblát láthattak eddig a helyiek. Az 1900-ban alapított intézmény több évtizedig szolgálta Ózdot.

„Ez gyakorlatilag a mementója annak, hogy a Rimamurány-Salgótarján Vasmű Rt. Nőszövetsége felkarolta a gyermekek gondozását, és ennek állítottak emléket. Itt sajnálatos módon már a környéken annyira leromlott az épületek állapota, hogy veszélybe került maga a tábla is, és Dargai Rita képviselő asszonnyal közösen segítettünk abban, hogy a múzeumba kerüljön” - nyilatkozta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A tábla elkallódásának veszélyét az óvoda utolsó vezetője, Lámer Lászlóné ismerte fel. Huszonöt esztendő után jött el Farkaslyukból, és további több mint tizenöt évig dolgozott itt vezető óvónőként. Ő kezdeményezte az áthelyezést egy biztonságos környezetbe.

„Most láttam, hogy a legalkalmasabb, mert most újították fel ezt az intézményt. Bár már jóval ezelőtt is nyaggattam érte Ritát, hogy le kell venni, mert ez múzeumi tárgy. És én gondolom, hogy úgy is gondolják. Mert ilyen nincsen mindenütt” - mondta Lámer Lászlóné, egykori óvodavezető.

Az emléket átszállították az Ózdi Muzeális Gyűjteménybe. Hamarosan az intézmény kertjébe helyezik majd el, ahol jelenleg négy kőtábla található.

„Az a terv, hogy a közeljövőben majd minél több ilyen emléktábla, ami Ózd emlékeit őrzi, az idekerülhessen hozzánk. Ez a tábla most még nincs olyan állapotban, hogy rögtön, közvetlenül idetegyük. A közeljövőben ennek a felújítása van tervben, aztán ide fog kerülni” - fogalmazott Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

A restaurálás azért vált szükségessé, mert a tábla megrepedt, ezért könnyen elhasadhat, emellett a kivésett betűk festése is megfakult, lekopott az évtizedek során. Várhatóan állványt is készítenek majd neki.

Forrás: www.ozd.hu

12_0_t 12_1_t 12_2_t
Twitter
Vissza