Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Megújuló műtárgyak2019. július 22. (hétfő) 07:54

Felújítják a Skanzenben található mozdonyt és a szerelvényeket. Jelenleg a festésre való előkészítés zajlik, azaz lekaparják az előző festékréteget, majd rozsdátlanítják és alapozzák is. A következő néhány hétben a kívül-belül rossz állapotban lévő műtárgyakat le is festik, így újra régi pompájukban várják majd a látogatókat.

2015 nyarán az akkor még épülőfélben lévő Skanzenbe szállították át a gőzmozdonyt, majd a többi szerelvényt is, amelyek a terület leglátványosabb elemévé váltak. Most a Kubinyi Ágoston Programon belül, egy pályázatnak köszönhetően újulnak meg. 

„Az Ózdi Muzeális Gyűjteményen belül az időszaki terek is ebből újultak meg. Lecserélődtek a régi tablóink újabbakra, aztán üvegbúrás védelemmel lettek ellátva. Ebből újult meg a hétesi makettünk is. Minden évben pályázunk a Kubinyi Ágoston Program keretein belül. Ami most elkezdődött munkafolyamat, az pedig a 2018-as győztes pályázatunk eredménye, hogy megújulnak egyelőre csak a múzeum udvarán található műtárgyak” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője. 

A múzeum a megpályázott összeg negyedét nyerte el. A tervek szerint a Gyártörténeti Emlékparkban lévő műtárgyakat is felújították volna, azonban így azok várhatóan majd az idén beadott pályázatból származó támogatásból, jövőre szépülnek meg. A múzeum udvarán található tárgyakról: a gőz- és dízelmozdonyról, a szerkocsiról és a csilléről nem tudni, mikor renoválták utoljára.

Egy alvállalkozó munkatársai most heteken át azon dolgoznak, hogy ezek eredeti fényükben pompázhassanak. Ezen a héten kedden láttak munkához, napok óta csak tisztítják. A festéken már rengeteg helyen átütött a rozsda. Szerkezeti változtatás nem lesz a műtárgyakon, a cél az állagmegóvás.

„Először is meg kell takarítanunk ezt az egész vonatot a régi festéktől, rozsdától, és utána az egész teljesen föl lesz csiszolva. Ezután kap egy kétkomponensű alapozót, és két rétegben megkapja a végső színt, egy Kobra nevezetű speciális festékkel” - nyilatkozta Ficzere Olivér, alvállalkozó.

Mindegyik műtárgyat az eredeti színére festik le. Így tehát a gőzmozdony és a csille fekete, a szerkocsi szürke, a dízelmozdony pedig piros lesz. A munkálatok több hétig tartanak majd, az időtartamot természetesen az időjárás is befolyásolja.

Forrás: www.ozd.hu

08_0_t 08_1_t 08_2_t 08_3_t
08_4_t
Twitter
Vissza