Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Múzeumi tábor2019. július 4. (csütörtök) 08:15

Történelmi témájú tábort tartanak az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Az őskortól egészen az újkorig jutnak egy hét alatt. Az általános iskolások építettek már kunyhót, készítettek egyiptomi témájú tárgyakat, ma pedig megismerkedtek a honfoglalás kori magyarok életmódjával. Holnap a vaskohászat kerül középpontba, pénteken pedig Rudabányára kirándulnak.

A régészhomokozónál tevékenykedtek ma délelőtt azok a fiatalok, akik az Ózdi Muzeális Gyűjtemény idei nyári táborában vesznek részt. Az intézmény múzeumpedagógusa, Darvayné Vincze Tímea számos feladatot kitalált nekik a történelemhez kapcsolódóan. Ma a középkor került terítékre, így a gyerekek várakat építettek. Bástyákkal, vizesárkokkal és fák gyanánt virágokkal.

„A fiúknál nincs annyi díszítés, de a lányok oldalán egy csomó van” - mondta Horváth Szófia.

„Igazából nem volt nagyon követelmény, hogy milyen várat kell építeni. Mi úgy gondoltuk, hogy inkább tornyokat építünk, minthogy egy egész várat” - nyilatkozta Barta Bence Benjámin.

Bent a múzeumban aztán a honfoglaló magyarok szokásait, életét beszélték meg. A gyerekek megtudhatták többek között, hogy őseink milyen ételeket ettek, hogyan öltözködtek vagy harcoltak.

„Régen olyasmiben éltek, mint a sátor, és annak a közepén égett a tűz, de abban nem sütöttek semmit” - fogalmazott Hugyina Márk.

A múzeumpedagógus egyes tárgyakat meg is mutatott nekik. A szablya például sokaknak tetszett.

„Van, aki abszolút szűz terület, tehát nem igazán vannak ismeretei a történelemmel kapcsolatban, mert eddig más jellegű dolgok érdekelték, de még azok a gyerekek is nagyon nyitottak. És van, aki nagyon profi, tehát vannak olyan gyerekek, akik tényleg érdekes dolgokat tudnak, még számunkra is” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

A gyerekeket holnap az újkor várja, a vaskohászathoz kapcsolódó foglalkozásokon vesznek majd részt. Pénteken Rudabányára kirándulnak, ahol a Rudapithecus hungaricus-ról szerezhetnek ismereteket.

Forrás: www.ozd.hu

04_0_t 04_1_t 04_2_t 04_3_t
04_4_t 04_5_t 04_6_t 04_8_t
Twitter
Vissza