Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Múzeumok Éjszakája 20192019. június 24. (hétfő) 09:45

Ismét nagy sikert aratott a Múzeumok Éjszakája. Az országos kezdeményezéshez már évek óta csatlakozik az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark, amely a múzeumok hagyományos szerepkörének ápolása mellett egyre inkább próbál újítani is. Ennek megfelelően idén is számos zenés-táncos eseménnyel is várták a látogatókat.

Múzeumok Éjszakája

Minden korosztály megtalálhatta a számítását a Múzeumok Éjszakáján. A gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozással várták, míg a felnőttek Filipcsin Károly előadása által utazhattak vissza a múltba. A nyugalmazott kohómérnök Sztorik a gyárból címmel nemcsak az egykori gyár életébe engedett betekintést, de anekdotákat is megosztott a hallgatósággal.

„Részese voltam a hetvenes évek csodálatos működésének a gyárban. Akkor annyi hengerelt árut tudtunk eladni, hogy szinte probléma volt a nyereséget elkölteni. Persze ezt csak idézőjelben mondom, mert bőven jutott a városnak is a sportra, kultúrára, mindenre. Megpróbálok majd egy pár olyan dolgot is belekeverni az előadásomba, amely ugyan inkább gyártörténeti lesz, hogy azért mindenki élvezze. Remélem, elérem a célomat” - mondta Filipcsin Károly, nyugalmazott kohómérnök.

A jó idő kedvezett a táncosoknak is. A táncházat a Csoóri Sándor Alap támogatásával tartották meg. A lépéseket az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai mutatták meg. De az est legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye csak 9 órakor kezdődött el: ez volt a Zenélő Múzeumkert.

„A múzeum kapuja nyitva áll, ez lenne a lényeg. Folyamatosan járják be a vendégek a múzeumot, volt tárlatvezetésünk is, arra is elég sokan jelentkeztek. A lényeg tényleg a gyártörténet megmutatása, bemutatása” - fogalmazott Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

A vendégek az egykori Izzó Acél zenekar tagjai, majd a Delta zenéjére mulathattak. Az asztalokon nem volt hiány kolbászból, szalonnából, tepertőből, puha kenyérből és zöldségekből.

„Már második alkalommal vagyunk ezen a rendezvényen. Eddig a gyerekek a pedagógiai foglalkozáson voltak, ahol babát csináltak, utána tárlatvezetésen vettünk részt, most pedig nagyon jól érezzük magunkat itt a barátainkkal” - nyilatkozta Csutorné Sveda Hajnalka.

A Múzeumok Éjszakája utolsó programjaként a résztvevők együtt indultak el a Skanzen felé. A Patakmeder-sétányon keresztül fáklyás felvonulással emlékeztek meg a gyár dolgozóiról, és arról, hogy mennyi mindent köszönhet a város az iparosodásnak.

Forrás: www.ozd.hu

02_0_t 02_1_t 02_2_t 02_3_t
02_4_t 02_5_t
Twitter
Vissza