Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Makettek papírból2019. március 5. (kedd) 09:07

Lenyűgöző papírfigurákból nyílt időszaki kiállítás az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Csipkés Róbert már közel egy évtizede alkot a papercraft műfajában, azóta rengeteg makett került ki a kezei közül. Tevékenysége nagy precizitást és még nagyobb türelmet igényel.

Közismert rajzfilmfigurák, népszerű filmes karakterek és egyéb modellek töltötték meg a kiállítóteret az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Egy valami közös volt ezekben a makettekben: mindegyik papírból készült. Csipkés Róbert már nyolc éve foglalkozik a papercraft műfajával. Éppen az interneten kutakodott, amikor belebotlott az első sablonokba.

„A folyamata az, hogy le kell szedni a fájlokat az internetről, bele kell illeszteni egy programba. Ez egy háromdimenziós program. Utána ki kell nyomtatni A/4-es rajzlapokra, színesben. Egy makett körülbelül 50-200 darabból áll. Ezeket kell összeragasztgatni egymáshoz” - emelte ki Csipkés Róbert, papercraft alkotó.

A múzeum megbízott intézményvetőjét már sokéves ismeretség fűzi az alkotóhoz. Igaz, az élet teljesen más területén találkoztak össze korábban. A kiállítás előtt Oláh Zsolt otthonában kereste fel Csipkés Róbertet, és rácsodálkozott az ott látottakra.

„Azt tudtam, hogy ő már foglalatoskodik makettkészítéssel, de hogy ilyen szinten, azt semmiképpen sem. Amikor elmentem hozzá, és megnéztem ezeket a modelleket, elhűltem. Ez az egész egy szobában van neki összezsúfolva, szinte sokkoló volt, hogy ennyi dolgot össze tudott hozni 7-8 év alatt. Belementünk egy kicsit abba is, hogyan készül. Ehhez irtózatos türelem és megszállottság kell” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvetője.

A kiállítás még a következő hetekben is látható lesz az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Sőt, ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást is terveznek. Azt remélik, ezzel a ma még kevésbé ismert művészeti ággal a fiatalabb korosztályt is el tudják érni.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza