Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Farsangi hagyományok2019. március 4. (hétfő) 09:48

Múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak a farsang jegyében. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola negyedik osztályos diákjai jelmezbe öltözve csörgődobot és kiszebábot készítettek, ezzel hívták a tavaszt. Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben egyre gyakoribbak a hasonló események, a szervezők szerint fontos, hogy a gyerekek megismerjék hagyományainkat.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai már sokadszor jártak múzeumpedagógiai foglalkozáson. A negyedikesek ma délelőtt a farsangi hagyományokat elevenítették fel Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa segítségével. A gyakorlati tevékenységek mellett közösen elméletben is végigbeszélték, milyen szokások jellemezték régen a farsangot.

„Szól vidámságról, beöltözésről, fánkevésről, mulatozásról” - mondta Bódi Jolán Gizella.

Kiderült, hogy a farsang a lánykérések időszaka volt. A lányok a kiszemelt legényeknek bokrétát kötöttek, ők pedig azt a kalapjukra tűzve mentek a bálba, így tudatták a többiekkel, hogy nekik már van párjuk. Ebben az időszakban több zajkeltésre alkalmas dolgot is készítettek, ilyen volt például a csörgődob.

„Megrajzoljuk a monogramunkat, utána kivágjuk a papírt és a másikra is rajzolunk virágot, vagy valamit” - nyilatkozta Mátyás Nikoletta.

Ezután a kivágott papírt sajtosdobozokra ragasztották, tizenöt szem kukoricát tettek bele, majd némi papírragasztó, illetve szigetelőszalag segítségével készen is lett a csörgődob.

„Bővülnek a foglalkozások témakör és idő szerint is. 45 percről indultunk, most már 120-130 perces foglalkozásaink is vannak. Érdekes módon a gyerekek nem fáradnak el, tehát végigcsinálják, és hála istennek élvezik, amit csinálnak. Idén már az Árpád-korral is szeretnénk foglalkozni az Árpád-napokhoz kötődően” - hangsúlyozta Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

A gyerekek a falakon és az asztalon található népi motívumokat is segítségül hívhatták a csörgődob elkészítéséhez, majd végül azzal kergették el a telet.

Forrás: www.ozd.hu

85_0_t 85_1_t 85_2_t 85_3_t
85_4_t
Twitter
Vissza