Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Változatos évmilliók 2019. március 4. (hétfő) 09:40

Megelevenedett a Bükk-vidéki ősvilág a Muzeális Gyűjteményben. A megjelentek betekintést nyerhettek abba, miként alakult ki a hegység, és milyen változásokon ment keresztül a Föld az ősidők óta. Az érdeklődőket Regős József régész, barlangász kalauzolta az utazás során.

Őstörténeti témájú előadással folytatódott a Múltidéző Klub az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Az érdeklődők ezúttal tágabb környezetünkkel, vagyis a Bükk-vidék kialakulásával ismerkedhettek meg. Kiderült továbbá, hogy ezen a vidéken számos olyan barlang van, amely egykor lakott volt, így felbecsülhetetlen értékű leletek heverhetnek feltáratlanul. Regős József régész, barlangász elmondta, hogy több, mint száz ilyen üreget tartanak számon, és ezek nagy része egyelőre érintetlen.

„A Bükk egy nagyon különleges hegység, de ezt talán nem kell elmondani az itt élőknek. Ezen belül a Bükki kövületek, őskövületek és ősemberek leletei megtalálhatóak itt. Nagyon sok érdekességet rejt a hegység és az itt előkerült leletek és nyomok” - mondta Regős József, régész, barlangász.

Kelemen Kristóf muzeológus kifejtette, hogy korábban is dolgoztak együtt az előadóval, ugyanis közösen derítették fel a borsodnádasdi barlangrendszer titkait.

„A Múltidéző Klub kapcsán mindig is szerettünk volna régészeti témában egy vendégelőadót elhívni, aki igen csak jártas ebben a témában. Úgy érzem, hogy ebben a régióban Regős József az egyik legalkalmasabb ember erre” - nyilatkozta Kelemen Kristóf, muzeológus.

A Múltidéző Klub a következő hónapban is folytatódik. Ekkor a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium egyik pedagógusa tart majd előadást, ezután pedig ipari örökségvédelem lesz a téma.

Forrás: www.ozd.hu

84_0_t 84_1_t 84_2_t
Twitter
Vissza