Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Múltidéző történelmi klub2019. január 29. (kedd) 10:39

Az ipari örökségvédelem múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást dr. Németh Györgyi a Múltidéző történelmi klub legutóbbi állomásán. Ózdon és környékén különösen fontos ez a téma, hiszen városunk a kohászat egyik fellegvára volt a rendszerváltás előtt. Most ennek építészeti remekeit, technológiáját, társadalomra gyakorolt hatását kell tovább gondoznunk.

Múltidéző történelmi klub_Ózd

Tavaly áprilisban történészek, építészek, muzeológusok tartottak ipari örökségvédelmi konferenciát városunkban, melynek során településünk számos területét bejárták. Ennek mintegy folytatásaként látogatott el ismét Ózdra dr. Németh Györgyi, az ICOMOS Ipari Szakbizottságának elnöke. A téma most is az örökségvédelem volt, amely térségünkben különösen fontos.

„A rendszerváltással az ipar leépítése is elkezdődött. Az embereket a 90-es években elsősorban a saját sorsuk érdekelte, emellett az is aggasztotta őket, hogy mi lesz azokkal a gépekkel, épületekkel, amelyeket el kell hagyniuk, amelyek nem termelnek tovább. Ez a helyzet azóta annyiban változott, hogy fokozatosan felnő egy nemzedék, akik már nem a személyes tapasztalataikon keresztül, hanem az értéket meglátva kezdenek törődni az ipari örökséggel” - mondta dr. Németh Györgyi, a TICCIH/ICOMOS Ipari Szakbizottságának elnöke.

A szakember elmondta, hogy a tőlünk nyugatabbra lévő országok jó példával járnak előttünk, hiszen sokkal komolyabban foglalkoznak az ipari örökségvédelemmel. Ebben még van hová fejlődnünk, hiszen olyan kincs van a kezünkben, amely érdemes a megőrzésre.

„Mi azért nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen számos iparvárosban már nincs mit megvédeni. Gondolok itt Salgótarjánra vagy Diósgyőrre, ahol szinte az egész iparnegyedet lebontották. Nekünk azért még van mit megvédeni és van örökségünk. Megpróbáljuk megőrizni, konzerválni, illetve turisztikailag és gazdaságilag ezeket úgy hasznosítani, hogy a helyi vállalkozások érdekeit ez ne sértse” - fogalmazott Kelemen Kristóf, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Ózdi Szervezetének titkára.

A tervek szerint az ipari örökségvédelemhez kapcsolódó előadások a későbbiekben is színesítik majd az Ózdi Muzeális Gyűjtemény rendezvényeinek palettáját, illetve más városokba is szeretnék tovább vinni a témát.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza