Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Munkások élete2018. december 17. (hétfő) 11:40

Dr. Valuch Tibor, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára tartotta meg ebben az évben az utolsó Múltidéző Klubot az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. Előadásában fókuszba került városunk munkásélete és a korabeli családok helyzete. A következő történelmi prezentáció január 25-én lesz majd.

Dr. Valuch Tibor - Múltidéző

Munkás-család-történet címmel tartották meg ebben az évben az utolsó Múltidéző Klubot az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. Az Eszterházy Károly Egyetem tanára, dr. Valuch Tibor prezentációjában középpontba kerültek városunk és térségének társadalmi változásai, illetve hogy miként áll össze maga a kutatás folyamata. Az előadó szerint egy-egy történet vagy téma tanulmányozásánál érdemes más-más oldalról megközelíteni azt. 

„Van egy olyan vállalkozás, amiről majd az előadás is szól, hogy hogyan lehet megpróbálni nem a nagy történelmi narratívával, elbeszélésből közelíteni ehhez a témához. Az egyes átlagemberek mindennapi történetéből, hogyan lehet családtörténetet és a személyes történeten keresztül több generációig életpályát végig kísérve megrajzolni. Felvázolni azt, hogy mit történt azokkal az emberekkel, akik a nagyüzemben, akik az ózdi gyárban, a Rimánál dolgoztak. Hogyan éltek ők és milyen volt a családi kapcsolatrendszerük és a munkahelyi kapcsolatuk” - mondta dr. Valuch Tibor, egyetemi tanár.

Ebben a témában már számos kötet és tanulmány készült. Közel tíz éve már zajlanak helytörténeti kutatások Ózddal kapcsolatban. Alabán Péter és dr. Nagy Péter doktori disszertációja is ebből a témából készült el. 

„Az ózdi munkásság abból a szempontból is jelentős, mert az egész környéken a vasgyár és a bányák voltak a legnagyobb munkáltatók. Korábban az agrár társadalomban egy-egy munkásréteg települt, és a helyiek is a gyárba és a bányákba mentek át dolgozni. Én ennek a korai korszakát vizsgálom” - hangsúlyozta dr. Nagy Péter, helytörténész.

Dr. Valuch Tibor az anyakönyvi kivonatok segítségével több generációra visszamenőleg feltérképezte a munkás emberek életét, történeteit. Ezáltal több évtized változásait figyelhette meg. A következő előadás már az új esztendőben lesz. Ekkor a Muzeális Gyűjteményben dr. Németh Györgyi az ICOMOS Ipari Örökség Szakbizottságának elnöke tárja fel az ipari örökség múltját, jelenét és jövőjét az érdeklődőknek.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza