Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Karácsonyi Mesevilág Kiállítás2018. december 3. (hétfő) 08:59

Karácsonyi mesevilág címmel nyílt meg a nekézsenyi Hagyományok Házának időszaki kiállítása az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Ennek keretében az érdeklődők Tóth Jánosné ünnepi díszbe öltöztetett babakiállítását tekinthetik meg. A tárlat egészen 2019. január 31-ig látogatható.

Szinte egy talpalatnyi hely sem maradt üresen az Ózdi Muzeális Gyűjtemény kiállítóterében, hiszen ezúttal Nekézseny község mutatkozott be. Nem ez az első olyan kezdeményezés, amelynek segítségével városunk lakói betekintést nyerhetnek a térség egy másik településének kultúrájába. Ezt az alkalmat is hosszú előkészítő munka előzte meg.

„Ez a kiállítás úgy jöhetett létre, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk Nekézsennyel. A falu gyönyörű szép és most egy karácsonyi mesevilágot álmodtunk meg közösen. Ezzel a céllal hívtuk életre a mai kiállítást. Reméljük, hogy a jövőben egy követendő példa is lehet, hogy más településekkel együttműködve tudunk elhozni olyan anyagokat ide, amivel közelebb kerülhetnek az ózdiakhoz” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténelmi Emlékpark megbízott intézményvezetője.

A megnyitón Farkas Péter Barnabás mondott köszöntőt. Az alpolgármester elmondta, hogy bár a karácsony megítélése és az ezzel kapcsolatos szemlélet valamelyest megváltozott, az ehhez köthető szeretet és emelkedett hangulat életünk részét képezi.

„Nekem már a lelkemben elkezdődött a karácsony. A ráhangolódás időszaka, vagyis az advent most vasárnap fog a naptár, illetve a hagyomány szerint elindulni. Mégis az üzenet, amit az év legfontosabb ünnepe hordoz, vagyis a közösség ereje már itt jelen van” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A megnyitó ünnepségen nekézsenyi gyermekek adtak műsort. A településen végső nyugalomra helyezett Szeleczky Zita énekhangja is felcsendült hangfelvételről, valamint karácsonyi dalokat hallgathattak meg az érdeklődők a Hosanna Zenekar tolmácsolásában. A tárlat keretében megtekinthető babakiállításon egy lelkes gyűjtő munkájának köszönhetően láthattak a megjelentek tematikusan elrendezett figurákat.

„A babák szeretete már kislány korom óra elkísér. Gyermekkoromban még egyetlen egy babám volt, amivel játszottam. A szüleim nem engedhették meg maguknak, hogy dúskáljak a játékokban. Az az egy baba is nagymértékben fejlesztette a képzelőerőmet és a kreativitásomat. Jelenleg körülbelül 500 baba tulajdonosa vagyok” - nyilatkozta Tóth Jánosné, babagyűjtő.

A hosszú évek alatt összeválogatott babákból elkészített tárlat egészen 2019. január 31-ig látogatható.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza