Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Velencei történetek2018. november 27. (kedd) 08:21

Így éltünk Velencén címmel tartott előadást a múzeum Múltidéző klubjában Fejes István. Az Aranytoll-díjas újságíró beszélt többek között arról, milyen volt a rimai kasztrendszer, hogyan nézett ki egy Velence telepi otthon, valamint a valaha ott élők mindennapjaiba is betekintést engedett.

Több évtizedet felölelő előadást hallgathattak meg az érdeklődők az Ózdi Muzeális Gyűjtemény történelmi klubjában. A Múltidéző sorozat legutóbbi témája a Velence telepi élet volt. Fejes István Aranytoll-díjas újságíró főként a harmincas évek közepétől a hetvenes évekig terjedő időszakot elevenítette fel. A múzeum megbízott vezetője egy olvasmányélmény kapcsán kereste fel az előadót.

„Nyilvánvaló, hogy ő egy ismertebb ember az Ózdon és Ózd környékén élők számára. A Vasgyári capriccio című könyvének olvasása ragadott meg arra, hogy felhívjam személyesen, elsősorban gratuláljak neki, és megkérdezzem azt, hogy el tudna-e jönni hozzánk előadást tartani. Szerencsére és örömünkre igent mondott, és most itt van köreinkben” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője.

Fejes István előadásában visszaemlékezett arra, hogyan nézett ki a Velence telep azokban az évtizedekben, amikor családjával ő is ott élt. Felelevenítette azt is, hogy akkoriban a város mely részén mely társadalmi rétegekhez tartozók emberek éltek.

„A rimai kasztrendszer rendkívül szigorú volt. Ott tulajdonképpen a munkásosztálynak az a középső rétege élt, akik előmunkások, mesterek, szakmunkások, megbecsült munkások voltak. Lehetőleg úgy, hogy legyen fiúgyermekük, aki a munkahelyen az ő helyére lép. Hogy milyen volt az élet? Gazdag, szép” - fogalmazott Fejes István, Aranytoll-díjas újságíró.

A számos személyes történettel és élménnyel gazdagított előadás során Fejes István felelevenítette a Velence telepi lakások légkörét, az ottani gyermekek életét, a felnőttek, a gyári dolgozók mindennapjait. A közönség fiatalabb tagjai így egy számukra kevésbé ismert korszakba tekinthettek be, míg az idősebbek saját emlékeiket is felidézhették.

69_0_t 69_1_t 69_2_t 69_3_t
69_4_t
Twitter
Vissza