Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Nosztalgikus Múzeumok Éjszakája2018. június 25. (hétfő) 12:37

Nosztalgikus hangulat, vidámság, változatos programok, kellemes zene és finom étkek és italok...
Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben sikerült egy este erejéig visszamenni az időben és megeleveníteni a régi idők hangulatát, amikor itt Ózdon is minden hétvége a mulatásé, a baráti társaságok összejöveteléről szólt!

Ismét csatlakozott városunk a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozathoz. A szervezők ezúttal szerették volna megidézni az egykori Kék Acél hangulatát, ennek megfelelően cigányzenével és finom falatokkal kedveskedtek a kilátogatóknak.

Ebben az esztendőben is színes programokkal várták az érdeklődőket az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. Régi hagyománya van városunkban is a Múzeumok Éjszakájának, hiszen több mint 10 évvel ezelőtt kapcsolódtak először a kezdeményezéshez. A legkisebbek számára a délutáni órákban múzeumpedagógiai foglalkozást szerveztek. Ezután a „Rima vonzásában” címmel tartott előadást dr. Nagy Péter, és bizony szinte egy talpalatnyi szabad hely sem maradt a rendezvényteremben. Este már szabadtéren folytak az események. Először archív filmeket tekinthettek meg az érdeklődők, majd ezután valósággal megelevenedett az egykori Kék Acél hangulata. Szólt a cigánymuzsika és sorban csendültek fel a jobbnál-jobb magyar nóták. Oláh Zsolt megbízott igazgató kiemelte, hogy még a késő esti órákban is közel száz ember tartózkodott a létesítményben. Elmondása szerint ennek egy titka van.
 
„A titok talán a nosztalgia faktor. Mi egy gyártörténeti muzeális gyűjtemény vagyunk, és ezt próbáljuk meg bemutatni a nagyközönségnek. Most egy más szemszögből közelítjük ezt meg. Hozzátartozott az egykori élethez, hogy rengeteg szórakozóhely volt Ózdon és élőben szólt a cigányzene. Ez nap mint nap több helyen tapasztalható volt, és ott szórakoztak a dolgozók, valamint a vezetők” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott igazgatója.

Az este folyamán olyan finomságok kerültek az asztalra, mint kolbász, szalonna és tepertő falatkák. Az érdeklődőknek lehetősége nyílt emellett szalonnasütésre is. Ehhez az alapanyagot szintén a szervezők biztosították. A programon részt vett Farkas Péter Barnabás alpolgármester is. Elmondta, hogy nagyszerű érzés belegondolnia abba, hogy egykor részese lehetett az ózdi helyszín programsorozathoz csatlakozásában.

„Azért nagyon fontos ez a rendezvény, mert felhívja a figyelmet az örökségünkre. Habár ezt bármelyik hétköznapon meg lehetne tekinteni, mégis egy atmoszférát kell teremteni, hogy ünnepnappá nemesedhessen a műfaj” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A szervezők a finom falatok mellé megfelelő hűsítőkről is gondoskodtak. A megjelentek közül majdnem mindenki pozitívan értékelte a programot.

„Az egész rendezvény nagyon szuper volt. Csak azt sajnálom, hogy az ózdiak mindig azt hajtogatják, hogy nincs itt semmi. Ezzel szemben van, de mégsem jöttek el olyan sokan, sokkal többen is lehetnénk. Szerintem minden nagyon jó volt”  - mondta Lakos Attiláné.

Az esemény zárásaként fáklyás sétával emlékeztek meg a gyári munkáséletre. A rövid túrához csatlakozók a Patakmeder-sétányon át ellátogattak a Gyártörténeti Emlékparkba.

54_0_t 54_1_t 54_2_t 54_3_t
54_4_t 54_5_t 54_6_t 54_7_t

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza