Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Nagy Péter újabb kötete kapható intézményünkben2018. január 30. (kedd) 13:37
Távol a szülőföldtől - Ózd vidékiek szovjet fogságban... Nagy Péter történész újabb kötete
 
A második világháború következményeként Ózd környékéről is több ezren estek szovjet fogságba. Az odavezető út azonban sokszor eltért: katonaként, leventeként és civilként is erre a sorsra juthattak, nemcsak hadköteles, hanem fiatalabb férfiak és nők is. 
Mi volt ennek az oka? Hogy jutottak ki a táborokba? Milyen munkákat kellett végezniük, mit ettek, hogyan öltözködtek és tisztálkodtak, mivel tudták elviselhetőbbé tenni az ottani hétköznapokat? Mennyire voltak gyakoriak a betegségek és a balesetek? Hogyan érkeztek haza a túlélők, és miként tudtak beilleszkedni a megváltozott magyarországi politikai, gazdasági viszonyokba? 
Nagy Péter történész a szakirodalom mellett levéltári kutatásokkal, a téma szakirodalmának tanulmányozásával, valamint az egykori foglyokkal, családtagjaikkal és környezetükkel készített számos interjú, az érintettek családi iratai, fényképei elemzése alapján igyekszik válaszolni e kérdésekre. Az interjúkból és más dokumentumokból idézett szövegek minden olvasó számára átélhetővé teszi történelmünk e szomorú, de sok érdekességet is rejtő szakaszát.
 
A kötet intézményünk jegypénztárában megvásárolható 2000,-Ft/kötet áron.
 
Távol a szülőföldtől - Ózd vidékiek szovjet fogságban...
Twitter Share on Google+
Vissza