Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 

Rácz Piroska személyében egy rendkívül kedves, jó humorú hölgyet ismerhettünk meg, aki szintén nagy lelkesedéssel várta intézményünkben tartandó előadásának napját.

Az eseményig több információval, fotókkal is ellátta intézményünk egyik közösségi média felületét, ahol többek között arra is választ kaptunk miként kerül kapcsolatba egy antropológus a szülésznői hivatás történetével.

„– Hogy kerül össze a méz meg a léggömb? – kérdezted te.
– Köszönöm, jól – felelte Micimackó udvariasan, de határozottan.”
 
"Joggal kérdezheti bárki: miért foglalkozik egy antropológus a szülészet történetével? Hogy kerül össze a szülészet és az antropológia? Sehogy. Vagyis: Köszönöm, jól.
Az antropológus ükanyja, Csutka Istvánné Balla Ilona szülésznő volt Ózdon." - írta Rácz Piroska
 
 Csutka Istvánné
 
Csutka Istvánné Balla Ilona (1880-1954) okleveles szülésznő (a csoportképen középen).

Az előadáson hallgatóságunk betekintést nyerhetett a magyarországi szülésznői képzés történetébe, az ózdi szülészet kialakulásával és valójában kik választották annak idején ezt a hivatást maguknak.

"1894-ben alakult meg a magyarországi bábák érdekképviselete, a Magyar Bába-Egyesület. Szervezője dr. Dirner Gusztáv, a budapesti bábaképző igazgatója volt. Első lépésként még 1893-ban elindította a Szülésznők Lapját, a magyarországi bábák első szaklapját, amelyben egyesülésre szólította fel a szülésznőket:
 
„…hogy állásuknak, hivatásuknak és rendüknek, összesen és egyenként a megillető tiszteletet, erkölcsi sulyt és a megérdemelt anyagi elismerést is kivivhassák.”
 
Az egyesület főbb célkitűzései: szakmai továbbképzés, államilag garantált fizetés, a gyermekágyi láz megszüntetése, a képzett bábák megbecsülésének, jog- és pénzsegélyeknek a kivívása. Havonta tartottak Budapesten összejöveteleket, ahol tagsági ügyeken kívül szakmai előadások, viták hangzottak el, ezeket meg is jelentették az egyesület folyóirataiban; csakúgy, mint a bábákra vonatkozó legújabb egészségügyi rendeleteket, előírásokat, a szakmai pályázatokat. A Magyar Bába-Egyesület a századfordulóra már komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett, tagjai részt vettek külföldi tanulmányutakon, kongresszusokon." Rácz Piroska
28279192_1707641205966859_6658131843204202692_n_t dsc_0005_(2)_t dsc_0014_t szuleszno_t